Gakunodo (額の堂)

Gakunodo is a name for a facility inside an armed camp during the Sengoku period.

Summary
In the Koshu style, it indicated a sentry box. Two bamboo sticks were bent in the center, inserted in the ground, and then a paper treated with astringent persimmon juice was attached like a curtain. It was used as a shelter from the rain for a sentry at the front-line or when guarding the headquarters of Daisho (Major Captain).

In the Yamaga style, it was similar to the Koshu style except for the paper treated with astringent persimmon juice was attached on the framework made by bamboo sticks.

In the Kenshin style, gakunodo indicated a tsumesho (a station) for warriors. It was located on the opposite side of the headquarters, in front of which was a crisscross bank. The left side throws outward and the right side was pulled in. Suigai (see-through fence) was made at the front and behind the gakunodo. It prevented the enemies from eavesdropping. A document of hatto (law, ban) was attached on the wall, and a drum and a gong were also placed on the wall.